Yoga lessen

Basislessen (Hatha Yoga)
Yoga voor gevorderden (Raja Yoga)
Basisopleiding Raja Yoga
Ervaringen van deelnemers
Aanmelden voor de lessenBasislessen (Hatha Yoga)

HaTha betekent in Sanskriet respectievelijk Zon en Maan. Het is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over vooral het fysieke lichaam door activiteit en rust in balans te brengen.
De meest bekende hatha yoga-docent is B.K.S. Iyengar.  Zijn yoga asanas worden gebruikt in alle sportscholen waar yoga wordt beoefend. Hij schrijft: "The practice of yoga asana for the sake of health, to keep fit, or to maintain flexibility is the external practice of yoga. Balance must be achieved at every level of our body and our being."

Voor wie?
De Yogalessen zijn in principe voor iedereen toegankelijk. De oefeningen en houdingen (asanas) voert iedereen op zijn of haar eigen niveau uit. De Hatha Yoga lessen zijn zeker ook aan te bevelen voor senioren en voor mensen met geestelijke en/of fysieke stressverschijnselen.
Voor mensen met ernstige verslavingen en/of - psychische klachten zijn de groepslessen niet geschikt.
Hoe is de yogales opgebouwd?
De les begint met het achter ons laten van de indrukken van de dag. Daarna doen we een warming up als voorbereiding voor verschillende oefeningen die ons lichaam sterker en soepeler maken, in het bijzonder de ruggengraat. De les wordt afgesloten met (meditatieve) ontspanningsoefeningen.
Veel persoonlijke aandacht.
Ik doe regelmatig oefeningen voor, maar loop ook rond om persoonlijke aanwijzingen te geven. Een individuele les is bij mij ook mogelijk.
Welke uitwerking heeft de yogales op je?
Je wordt flexibeler en krachtiger. Je uithoudingsvermogen neemt toe, terwijl je ook fysiek en geestelijker meer in balans komt. Het leren voelen, het stopzetten van de gedachtestroom en het leren loslaten van (de oorzaken van) spanning gebeurt dan tijdens het oefenen. Dat gevoel kent ieder sportbeoefenaar: inspanning wordt beloond met ontspanning.
Waar worden de groepslessen gegeven?
De Hatha-Yoga-groepslessen worden bij CurZus en Zo in de Alexanderpolder gegeven en bij Centrum Djoj in Rotterdam-Hillegersberg, waar ook de Raja Yogalessen worden gegeven.
Yogamatten en –kussens zijn aanwezig en er is bij Centrum Djoj, indien gewenst, gelegenheid tot douchen en verkleden. Het enige wat je mee hoeft te nemen is een handdoek voor onder het hoofd. Tijdens de les draag je bij voorkeur (loszittende) sportkleding.

Praktische informatie: locatie, lestijden en tarieven.

Aanmelden kan via het formulier op deze site.

terug naar boven ^Yoga voor gevorderden (Raja Yoga)

Van Hatha-Yoga naar Raja Yoga

Basis voor de Hatha Yoga beoefening is het werk van B.K.S Iyengar. In zijn prachtige boek Light on Life, legt hij uit dat de Hatha Yoga, die zelfstandig wordt beoefend, onlosmakelijk is van de Raja Yoga.
De Hatha Yoga is dan ook geïncorporeerd binnen de Raja Yoga, waar verder specifieke aandacht is voor zelfonderzoek en bewustwording.

Iyengar schrijft over de relatie tussen Hatha- en Raja Yoga het volgende:

"Asana is perfect firmness of body, steadiness of intelligence and benevolence of spirit.  In asana you must align and harmonize your physical body and all the layers of the subtle, mental and spiritual body.  Do not under estimate the value of asana: even in simple asanas one is experiencing the 3 levels of the quest" (body, mind and spirit).

Hoe ziet een groepsles eruit?
Een yogasessie kan individueel of in een groepsles worden gevolgd. Wij beginnen de les met het loslaten van de indrukken van de dag en richten de zintuiglijke waarneming op onszelf. Daarna is er aandacht voor:

Yoga is geen starre discipline en de lesstof wordt met liefde en speelsheid doorgegeven. Tijdens de les wordt rekening gehouden met de persoonlijke mogelijkheden van de cursisten.

Aanmelden kan via het formulier op deze site.

terug naar boven ^

Raja Yoga Basis Opleiding / Verdiepingsjaar

Het systeem van Raja Yoga, opgeschreven door Patanjali in de - bijna 200 - Yoga Sutras wordt in de Basisopleiding behandeld en heeft acht onderdelen. Deze komen in het jaar aan bod.

  1. Yamas (morele principes) en
  2. Niyamas (morele idealen) die het fundament van de beoefening vormen
  3. Asanas (fysieke houdingen)
  4. Pratyahara (terugtrekking van de zintuigen)
  5. Pranayama (energiebeheersing)
  6. Dharana (concentratie)
  7. Dhyana (meditatie)
  8. Samhadi (contemplatie)


Hoe ziet een zaterdagles eruit?
Wij beginnen de les met een korte meditatie en richten de zintuiglijke waarneming naar binnen. Daarna bespreken we de thema(s) van zelfonderzoek en de ervaringen van de deelnemers gedurende de maand.
Asana, meditatie en filosofie wisselen elkaar af. Er wordt regelmatig samengewerkt en de lessen zijn dynamisch.
De yoga beoefening en begeleiding past in de Indiase traditie waarbij men ervan uitgaat dat de leraar en leerling onderling van elkaar leren.

Aanmelden kan via het formulier op deze site.

Voor locaties en data zie onder lestijden

terug naar boven ^


Ervaringen van deelnemers

Je hebt me een prachtige manier van Yoga beoefenen laten ervaren. Het voelt als thuiskomen.
Gerda

Ik heb een mooi pad ontdekt. Een pad die mij brengt naar mezelf, die me helpt zien, voelen en ervaren wie ik ben. Ik heb het gevoel dat ik vrij ben. Dat ik nu bewust mijn innerlijk leven kan besturen.
Marivel

Susanna wil ik bedanken voor de begeleiding van dit jaar, voor de kennis overdracht, de liefde waarmee zij de yoga uitdraagt, de creativiteit waarmee zij haar lessen vorm geeft en het geduld en respect dat zij heeft voor iedereen.
Lineke

Susanna Willis is een geweldige vrouw, staat open voor alle mensen, geeft heerlijke yogalessen en organiseert zeer inspirerende workshops!
Angelique

Susanna, is een zeer begaafde lerares en een lichtend voorbeeld voor veel mensen. Zij heeft aan de wieg gestaan van mijn nog altijd bloeiende carriere. Als mens heeft ze mij completer gemaakt. Hartelijk dank daarvoor! Ik draag haar een warm hart toe!
Martin

Susanna is erg begaan met haar leerlingen en draagt dit op een vrolijke warme manier uit. Ze voelt goed aan waar haar leerlingen grenzen bereiken en begeleid hen hierin met lieve hand.
Gerard

Susanna is a fantastic, caring, knowledgeable yoga teacher.
Mary

Susanna is more than a teacher. She inspires others to find their inner power. Her work comes from the heart and is of the highest calibre.
Tareth

 

terug naar boven ^